Prvi neodvisni test FieldBee

Alternativni sistem GPS obetaven za preproste aplikacije

Številni kmetje v uporabi RTK-GPS vidijo potencial, vendar jih odvrnejo visoki stroški in negotovi donosi. Na bio kmetiji Inagro je eFarmer, nizozemski start-uper, predstavil alternativni sistem FieldBee in ga primerjal s komercialnim RTK-GPS sistemom.

GPS sistem

GPS uporablja satelite v kombinaciji s korekcijskimi signali iz referenčnih postaj. Te lahko prihajajo iz omrežja FLEPOS, ki je prosto dostopno vsem (v Belgiji) ali iz distribucijske mreže. Znan je natančen položaj teh referenčnih postaj, ki oddajajo korekcijski signal na GPS sprejemnik na traktorju ali stroju. Ob uporabi RTK (Real Time Kinematic) popravkov je mogoče v 3 cm opraviti natančne popravke, ki se lahko sčasoma ponavljajo. To je pomembno za izdelavo ravnih prog, preprečitvi prekrivanja med različnimi nalogami, delu s fiksnimi progami in okopavanju. Klasični RTK-GPS sistemi so sestavljeni iz antene za sprejem satelitskega in korekcijskega signala, žiroskopa za korekcijo naklona, ​​terminala in vgrajenega hidravličnega krmilnega modula.

Stroški za celoten sistem znašajo od 15.000 do 20.000 EUR, odvisno od različice in traktorja. Vstopni modeli za nadzor GPS brez RTK popravka so cenejši, vendar so običajno natančni le do 20 cm. Zadoščajo za škropljenje in trošenje gnojila, z njim lahko dosežemo prekrivanje do 10%. eFarmer je razvil sistem RTK-GPS s poenostavljenim in bolj ekonomičnim pristopom.

Na strehi traktorja je nameščen FieldBee (satelitski sprejemnik), ki se brezžično poveže z aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici uporabnika. Signal popravka RTK je sprejet iz omrežja FLEPOS. Stroški tega sistema sta letna naročnina v višini 118 EUR za aplikacijo in enkratni nakup FieldBee GPS sprejemnika.

Poleg tega mora uporabnik imeti mobilni internet na svojem pametnem telefonu ali tabličnem računalniku, da lahko vzpostavi povezavo s FLEPOS (običajna poraba je ocenjena na 300 do 500 Mb na mesec). V primerjavi s klasičnimi začetnimi modeli za nadzor GPS so ti stroški precej nižji. FieldBee še vedno nima avtopilota, zato ga je potrebno ročno nadzorovati v aplikaciji FieldBee na zaslonu pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Lahko pa jo nadgradite na samodejno krmiljenje.

Vrednotenje

FieldBee anteno enostavno namestite na streho traktorja z magnetom. Programska oprema je uporabniku prijazna in jo je enostavno namestiti na tablični računalnik ali pametni telefon. Za namestitev ne potrebujete dodatnega ožičenja. Na začetku preskusa sistem potrebuje nekaj minut, da doseže RTK preciznost. eFarmer kaže, da pokritost anten FLEPOS ni povsod popolna. Če je najbližja antena na določeni razdalji, lahko traja nekaj časa, da se sistem ustali.

Ko se sistem stabilizira, lahko vzdržujemo povprečno natančnost do 5 cm brez dodatnih popravkov. Večkrat so bile speljane iste poti. Videli smo povprečno natančnost 4 cm s standardnim odklonom 2 cm in največjim odstopanjem 10 cm. Po potrebi lahko z uporabo osnovne postaje dobite dodatno natančnost (0-4 cm). Ta fiksna postaja bo ojačala korekcijske signale in jih poslala sprejemnikom na traktorju. Če je potrebno, lahko z uporabo osnovne postaje dosežete dodatno natančnost (0-4 cm). Ta fiksna postaja bo ojačala korekcijske signale in jih poslala sprejemnikom na traktorju.

Možnosti in omejitve

Sistem je zagotovo primeren za grobo delo z navigacijo (npr. obdelava tal, trošenje gnojil, delitev parcel) in je primerna alternativa tradicionalnim vstopnim modelom. Imejte v mislih, da morate pametni telefon ali tablični računalnik vedno imeti v traktorju. Zaenkrat je FieldBee še vedno premalo natančen za določena dela (npr. ravna vožnja, okopavanje, fiksne proge), vendar bi k temu pripomogla dodatna bazna postaja.

Pomanjkljivost sistema je pomanjkanje kompenzacije nagiba, kar pomeni, da se na strmo nagnjenih parcelah ali pri visokih hitrostih na grobem terenu lahko pojavijo netočnosti. Prav tako še ni mogoče vzpostaviti povezave z avtomatskimi krmilnimi enotami na traktorju ali strojih, s krmiljenjem sekcij ali s stroji, ki omogočajo variabilno merjenje. eFarmer načrtuje razvoj teh aplikacij v prihodnosti, kratkoročno pa ostajajo tradicionalni RTK-GPS sistemi za te aplikacije še vedno obvezni.