Vodič, kako izbrati najboljšo GPS traktorsko navigacijo

Mobilno aplikacijo za traktorsko navigacijo – e-Farmerjev FieldBee je preneslo več kot 160.000 uporabnikov z vsega sveta. Podjetje FieldBee z veseljem prisluhne vsaki izkušnji uporabnikov. Na podlagi povratnih informacij in 10 letnih izkušenj na področju informacijskih tehnologij v agrikulturi, so pridobili ogromno informacij in predlogov.

Ob uporabi aplikacije FieldBee samo s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom, brez zunanje antene GPS, večina kmetov ni zadovoljna z natančnostjo vožnje traktorja. Za to lahko poskrbimo z uporabo zunanje GPS antene.

Pri izbiri farm navigacije se boste spopadli s pojmom natančnost ali preciznost. Obstaja tesna povezava med preciznostjo GPS sprejemnika in ceno. Kakšen nivo preciznosti GPS vam zadošča? Je natančnost podmetra dovol

j ali bi se morali odločiti za RTK? To so vprašanja, na katera si morate najprej odgovoriti.

Kaj pomeni “natančnost”

Najprej naj pojasnimo sam koncept natančnosti. GPS natančnost je lahko absolutna ali relativna.

Absolutna natančnost, ob nastavitvi svoje lokacije, omogoča vrnitev na isto točko čez en dan, mesec ali leto, z isto stopnjo natančnosti, ki je navedena v tehničnih značilnostih sprejemnika, npr. – 4 cm – 50 cm – 1 m. Značilnosti absolutne natančnosti so vodilne pri uporabnost GPS sprejemnika za geodezijsko delo.

Relativna natančnost ali natančnost dveh prehodov prikazuje odstop položaja od določene lokacije, če se nekdo vrne v 10-, 20-, 40-ih minutah. To potrebujemo pri kmetovanju, ko je natančnost pomembna ves dan in nam omogoča, da na polju naredimo vzporedne vrste.

Vrste GPS naprav za kmete

Zunanji GPS sledilnik

 

  • Absolutna natančnost: 2 – 20 m
  • Relativna natančnost: 50 cm – 2 m

Natančnost teh naprav je enaka vgrajenemu sprejemniku vašega pametnega telefona ali tabličnega računalnika. Prednost je, da ga lahko namestite na primernejšo lokacijo in s tem zagotovite boljši sprejem. To je lahko na primer na strehi traktorja, pokrovu ali drogu.

Za merjenje površine. S sledilnikom lahko natančneje izmerite površino polja. Te meritve se lahko uporabljajo za preslikavo polj, vendar jih zaradi majhne absolutne natančnosti ni mogoče uporabiti za natančne izračune ali natančen položaj na zemljevidu (npr. meja polja se lahko zamakne na cesto).

Za vzporedno vožnjo. Izkušnje uporabnikov kažejo, da ga lahko uporabljate za škropljenje v širini 11 metrov in več. Delo ni možno ponoči ali v megli.

Prednost GPS sledilnikov je, da ga lahko dobite po precej nizki ceni. Natančnost, ki jo z njim dosežete, je boljša od vožnje brez kakršnih koli napotkov. Uporabniki jih uporabljajo za škropljenje in pri delu z velikimi agregati.

Slabost je, da naprave ne boste mogli uporabljati pri vseh vrstah dela in v prihodnje ni mogoče nadgraditi njene natančnosti.

Pametna antena

  • Absolutna natančnost: 1,5 m
  • Relativna natančnost: 20 – 50 cm
  • Priljubljeni modeli: sprejemnik GNSS FieldBee in druge GPS antene z modulom Bluetooth (izhod RS232)

Ti sprejemniki zagotavljajo relativno visoko natančnost, 20 – 50 cm, kar vam bo omogočilo opravljanje dela in natančnejšo meritev.

Merjenje meje polja. Zaradi visoke relativne natančnosti lahko območje polja izmerite zelo natančno, vendar ga zaradi nizke absolutne natančnosti ne morete uporabljati na primer v skladu z vladnimi predpisi ali za reševanje sosedskih težav.

Za vzporedno vožnjo. Še posebej primerno je za škropljenje brez tramvajskih prog, saj je mogoče doseči minimalno prekrivanje med prehodi. Ta že omogoča delo v megli in temi, vendar ga ni mogoče uporabiti za dela, ki zahtevajo večjo preciznost, kot je na primer sejanje.

Pri izbiri pametne antene priporočamo, da izberete tako, ki jo je z dodatnim nakupom RTK bazne postaje ali povezavo z lokalnim ponudnikom NTRIP mogoče nadgraditi na višjo centimetrsko natančnost. V nasprotnem primeru bo uporaba omejena le za določene vrste dela in lahko ne bi zadovoljila vseh vaših bodočih potreb.

RTK sistem za kmete

  • Absolutna natančnost: +/- 2 cm
  • Relativna natačnost: +/- 2 cm
  • Priljubljeni modeli: FieldBee GNSS RTK sistem, FieldBee GNSS sprejemnik + NTRIP ponudnik (FLEPOS, SAPOS)

FieldBee RTK postaja: Klikni tukaj >> 

Merjenje meja polja. Z RTK sistemom boste lahko merili polje z natančnostjo +/-2 cm.

Za vzporedno vožnjo. RTK sistem vam zagotavlja najvišjo stopnjo natančnosti, s katero lahko izvajate vsa kmetijska opravila za pridelavo zelenjave, sadja in drugih pridelkov. Ta raven natančnosti omogoča samodejno krmiljenje in avtopilota.

Pride lahko do motečih dejavnikov, na primer tresenja kabine, kar lahko povzroči odklon 10-50 cm. Sistemi kompenzacije nagiba so zasnovani z rešitvijo te težave. FieldBee avto krmilni sistem ima vgrajeno kompenzacijo terena.

Za sprejem korekcijskega signala je potrebno povezati internet ali ga vključiti v dosegu radijskega signala (v primeru FieldBee RTK sistema mora biti razdalja od sprejemnika do bazne postaje 2 km v radiu načinu ali 10 km prek interneta).

Kakovost signala

Preverili smo različne vrste sprejemnikov, ki so na trgu in so na voljo kmetom ter smo pregledali njihovo predvideno natančnost. Na tej točki je pomembno razumeti, da je GPS sprejemnik podoben FM radijskemu sprejemniku, vendar za razliko od zvoka, GPS sprejemnik pretvori radijski signal v koordinate lokacije.

Hrup radijskega sprejemnika je enak razprševanju lokacijskih točk pri določanju GPS položaja. Zato lahko kakovost signala močno vpliva na natančnost navigacijskega sistema. To pa je odvisno od:

  • Pravilne namestitve antene
  • Ovir in vremenskih razmer

Da bi dosegli visokokakovosten signal, je potrebno GPS anteno namestiti na streho kabine na prostem.

Na natančnost signala lahko vplivajo tudi slabe vremenske razmere, drevesa, zgradbe, visokonapetostni daljnovodi in druge ovire. Sprejemniki, ki podpirajo več sistemov za določanje položaja (Galileo, GPS, GLONASS in BieDou), so stabilnejši.

Zaključek

Zgornji pregled naj vam pomaga razumeti, da se določeni sprejemniki uporabljajo za določeno vrsto dela. Če pa želite sistem uporabiti za vse vrste kmetijskih del in doseči največ koristi je bolje, da se odločite za sistem RTK, predvsem zdaj, ko je postal cenovno dostopnejši.

Največja prednost FieldBee opreme je, da je na voljo vsem kmetom na svetu. Je stroškovno učinkovita in zelo natančna, zato vam ni potrebno izbirati med natančnostjo in ceno. Za vse izdelke se ponuja 2-letna garancija in 30-dnevna garancija vračila denarja.

Zahvaljujemo se vam, ker ste prebrali ta članek. V komentarjih nam lahko sporočite, če imate še kakšno vprašanje glede GPS sistemov za kmete. Svoje znanje z veseljem delimo z vami.