Vodič za izbiro najboljšega GPS sprejemnika za vašo kmetijo

Brez dvoma so GPS usmerjevalni sistemi za traktorje nujni za sodobne kmete, ki želijo svoje delo opravljati profesionalno in želijo uspešno nadaljevati družinsko podjetje.

Nakup traktorske navigacije porabi precej časa in denarja, zato je pomembno, da ste pozorni pri izboru antene, da vam bo zagotovila želene rezultate. Na trgu je ogromna izbira pametnih GPS sprejemnikov, posledično pa je težko oceniti njihovo kakovost.

Podjetje FieldBee aplikacijo za navigacijo traktorjev razvija že nekaj let. Izbrali so najboljšo pametno anteno, ki je kompatibilna z aplikacijo in uporabnikom zagotavlja najboljšo kakovost po razumni ceni. E-Farmer-jevo aplikacijo FieldBee uporablja že več kot 120.000 kmetov z vsega sveta. Po petih letih testiranja in preučevanja dragocenih povratnih informacij uporabnikov, je podjetje sestavilo TOP 5 nasvetov, kako izbrati najboljšo pametno GPS anteno za svojo kmetijo.

Nasvet 1: Oglejte si tehnične specifikacije GPS

Pri izbiri pametne GPS antene, natančno preučite naslednje pomembne lastnosti, ki vplivajo na natančnost in stabilnost GPS signala:

  • GPS ali GLONASS. Povratne informacije uporabnikov so pokazale, da med uporabo GPS sprejemnika v bližini dreves včasih pride do odstopa v natančnosti prenosa. Če na polju nimate dreves ali daljnovodov, vam bo zadostovala antena z GPS sprejemnikom. Sprejemnik, ki hkrati lahko deluje na omrežje GLONASS in GPS, je stabilnejši na poljih s prej omenjenimi ovirami. FieldBee antena sprejema GPS in GLONASS signale.
  • Antena mora podpirati SBAS (EGNOS, WAAS, QZSS) – prosti korekcijski signal, ki bistveno izboljša kakovost navigacije.
  • Deluje na prosti frekvenci L1. To služi v izogib dodatnim stroškom za sprejemanje popravljalnih signalov.

Nasvet 2: Izberite ustrezno raven natančnosti

Če razmišljate o nakupu GPS navigacije za poljedeljstvo, se boste spopadli s pojmom natančnost. Obstaja tesna povezava med natačnostjo farmnavigatorja in ceno. Kakšen nivo preciznosti vam zadošča? Za draftsight 2017 will not activate profesionalno delo obstajata dve možnosti:

  • Natančnost merilnika
  • Centimeterska natančnost

Centimetersko natančnost dosežemo z RTK sistemom. Ti sistemi so bili izjemno dragi, dokler niso izdelali prvega cenovno ugodnega sistema RTK – FieldBee. Zahvala gre vsem kmetom z različnih delov sveta, ki so podprli množično financiranje. Sistem omogoča precizno obdelavo polja. S FieldBee aplikacijo boste lahko merili meje polja, preslikali ovire, ustvarili terenske zapiske z natančno geolokacijo ter z visoko mero natančnosti upravljali stroje med sejanjem, obiranjem, škropljenjem in drugimi postopki.

Natančnost podmetra je od 10 cm do 1 m. Številni poljedelci potrjujejo, da je natančnost 30 cm zadostna. Spet v drugih primerih pa je to lahko premalo. V čem je torej smisel nakupa naprave, ki jo lahko uporabimo le pri nekaterih nalogah? Več o natančnosti GPS sistemov za traktorje si lahko preberete v blogu Kako izbrati GPS sprejemnik za kmetijo?” 

Nasvet 3: Ali je enostaven za namestitev?

Mnogi sistemi potrebujejo strokovnjake (posrednika), ki jih povežejo in konfigurirajo, kar pa zviša stroške in vzdrževanje v prihodnje. Izberite anteno, ki jo lahko povežete in namestite sami. Na srečo nam nove tehnologije to olajšajo. Bluetooth modul je ključni dejavnik, ki omogoča zračno nastavitev antene s pomočjo mobilne aplikacije. To olajša priključitev antene na kateri koli pametni telefon ali tablični računalnik, skrajša čas, ki je potreben za ponastavitev antene med traktorji ter zmanjša število žic v kabini traktorja.

Nasvet 4: Kako pogosto sprejemnik določa vaš položaj

Stopnja posodobitve položaja je lahko:

  • 1 Hz. Z 1Hz lahko krmatite s hitrostjo manjšo od 3 km/h. Pri višji hitrosti sistem začne zaostajati in krmarjenje ni mogoče.
  • 5 Hz je optimalna hitrost posodobitve za ročno vodenje z občutljivo svetlobno palico. S to hitrostjo posodobitve, bo vsako premikanje volana vidno na svetlobni palici vašega navigacijskega sistema.
  • 10 Hz. Ta možnost je izbira za tiste, ki želijo uporabljati samodejni krmilni sistem.

 Nasvet 5: Kakšna naj bo cena?

Po mnenju uporabnikov, cena zanesljivega GPS sistema ne sme presegati 1500 EUR. Takšna naložba se bo povrnila v eni do dveh sezonah na kmetiji v velikosti 50 ali več hektarjev.

Zaključek

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali ugotoviti, kakšno anteno potrebujete. Najprej je potrebno določiti cilje, ki jih želite doseči in opredeliti težave, ki jih želite rešiti (natančne meritve, ročna navigacija ali avtopilot). Prav tako se morate vprašati, za katera poljedelska opravila boste potrebovali preciznosti: oranje, škropljenje, sejanje, itd. V zakup vzamite možnost, da anteno v prihodnje nadgradite, na primer na avtopilota. Preverite razpoložljivost tehničnih lastnostih, ki so opisane zgoraj.

Želimo, da se pravilno odločite in izberete pametno anteno GPS, ki vam bo v kmetijski sezoni bistveno olajšala in izboljšala delo.