Vodič za izbiro najboljšega GPS sprejemnika za vaš traktor

Brez dvoma so GPS sprejemniki za traktorje nujni za sodobne kmete, ki želijo svoje delo opravljati profesionalno in želijo uspešno nadaljevati družinsko podjetje.

Zelo pomembno je, da ste pozorni pri izboru antene oz sprejemnika, da vam bo zagotovila želene rezultate.

Nasvet 1 : Izberite ustrezno raven natančnosti za vaše potrebe

Pred nakupom GPS navigacije za poljedelstvo, se boste spopadli s pojmom natančnost. Obstaja tesna povezava med natančnostjo Farmnavigator-ja in ceno. Kakšen nivo preciznosti vam zadošča? Za profesionalno delo obstajata dve možnosti:

  • Natančnost 10-30cm
  • Centimeterska natančnost +-2cm

Številni poljedelci potrjujejo, da je natančnost 10-30 cm zadostna. Spet v drugih primerih pa je to lahko premalo. V čem je torej smisel nakupa naprave, ki jo lahko uporabimo le pri nekaterih nalogah?

Razmislite o vaših potrebah po natančnosti glede na vrsto kmetijskih dejavnosti, ki jih izvajate. Če potrebujete le grobo natančnost za obdelavo polj, kot je škropljenje in gnojenje, lahko enostavni modeli s 10-30 cm natančnostjo zadostujejo. Če pa potrebujete visoko natančnost za opravila, kot so sejanje, oranje, sajenje, pletje plevela, škropljenje ali upravljanje namakalnih sistemov in želite skrajšati čas obdelave ter zmanjšati utrujenost ali celo delati ponoči, potem je sistem za avtomatsko vodenje RTK s 2 cm natančnostjo bolj primeren.

Nasvet 2: Ali je sprejemnik enostaven za namestitev?

Zunanji Sprejemniki AvMap so izredno enostavni za namestitev pri čemer strokovnjaki niso potrebni. Vse potrebna oprema in navodila so jasna in priložena zato za namestitev potrebujete le nekaj minut. Sprejemnik z magnetom pritrdi na 3M samolepilno ploščico in običajno namesti na streho traktorja, spredaj in na sredino. S povezovalnim kablom se poveže navigacijo Farmnavigator.

Nasvet 3: Kakšna naj bo cena?

Po mnenju in izračunih naših uporabnikov, cena RTK sprejemnika ne sme presegati 2.000 EUR . Takšna naložba se bo hitro povrnila z uporabo Avtomatskega vodenja.

Cena GPS sprejemnikov z natančnostjo do 10-30 cm pa okoli 500€. Vsi sprejemniki AvMap so znotraj navedenih cenovnih okvirjev.

Nasvet 4. Izbira ustreznega AvMap sprejmnika glede na tip in namen uporabe

Podjetje Avmap ponuja več različnih tipov sprejemnikov, ki omogočajo različne stopnje natančnosti obdelave na polju. Natančnost sprejemnikov je ključna pri izvajanju različnih kmetijskih operacij, kot so setev, škropljenje, gnojenje, oranje in druge.

Vrste sprejemnikov AvMap za različne potrebe in namene:

1. Farmnavigator Turtle Smart
Ti sprejemniki omogočajo osnovno natančnost obdelave na polju v območju od 15-30 cm. Ta stopnja natančnosti je primerna za številne kmetijske operacije, kjer ni potrebna izjemno visoka natančnost.
Idealen za: Kartiranje, gnojenje, škropljenje, pletje plevela, brananje.

2. Farmnavigator Turtle Pro2
Ti sprejemniki omogočajo nekoliko višjo stopnjo natančnosti od 10- 15 cm. To omogoča bolj natančno obdelavo na polju, kar je pomembno pri določenih operacijah, kjer je potrebna večja natančnost.
Idealen za: Kartiranje, gnojenje, škropljenje, pletje plevela in sejanje žit.

3. RTK sprejemniki za doseganje natančnosti 2cm z avtomatskim vodenjem oz. krmiljenjem

Ti sprejemniki omogočajo izjemno visoko stopnjo natančnosti obdelave na polju z natančnostjo 2 cm. S pomočjo avtomatskega vodenja oz. krmiljenja omogočajo stroju, da samodejno sledi natančno določenim potem na polju. To omogoča izvajanje operacij z izjemno visoko natančnostjo, kar je pomembno pri zahtevnejših kmetijskih operacijah ali v primerih, kjer je potrebna natančna usklajenost med različnimi napravami.
a) Farmnavigator Turtle RTK:
• Povezljivost in RTK korekcije preko G7 Plus in pametnega telefona

b) Farmnavigator All in One RTK:
• Vgrajen mobilni modem in NTRIP klient
• Pripravljen za uporabo internetne storitve

Oba RTK sprejemnika sta idealna za vsa opravila z uporabo Avtomatskega vodenja kot so: setev, oranje, sajenje, pletje plevela, pa tudi škropljenje in namakanje…

Zaključek

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali ugotoviti, kakšno anteno potrebujete. Najprej je potrebno določiti cilje, ki jih želite doseči in opredeliti težave, ki jih želite rešiti (ročna navigacija ali Avtovodenje). Prav tako se morate vprašati, za katera poljedelska opravila boste potrebovali preciznosti. V zakup vzemite možnost, da sistem v prihodnje lahko nadgradite, na primer na Avtovodenje ali Avtomatsko pletje. Preverite ali je smiselno takoj investirati v dražji in natančnejši RTK sprejemnik ali ga kasneje zamenjati.

Želimo, da se pravilno odločite in izberete pametno anteno GPS, zato smo vam pri izbiri vselej na voljo.